Daisy Nederlands

Een daad van barmhartigheid

Toni Morrison (auteur), Akke Brouwer (verteller)

Een daad van barmhartigheid

Toni Morrison (auteur), Akke Brouwer (verteller)

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Eind 17e eeuw neemt een Engels-Nederlandse handelaar in Noord-Amerika een klein zwart meisje mee naar huis dat hij heeft gekregen van een zuidelijke plantage-eigenaar die hem geld verschuldigd was.
Titel
Een daad van barmhartigheid
Auteur
Toni Morrison
Verteller
Akke Brouwer (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A mercy
Uitgever
Brussel: Luisterpunt, 2008
1 cd
Speelduur
06:04:45
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Ook in de collectie als:

Daisy: Nederlands
Grote letter: Engels
Luisterboek: Engels

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman speelt zich af in het Amerika van de 17e eeuw. De kolonist van Nederlandse afkomst Jacob Vaark ontfermt zich over de jonge zwarte slavin Florens. In Amerika is de slavernij in opkomst, maar Vaark moet niets van mensenhandel hebben. Zelf als wees opgegroeid heeft hij hart voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Vaark neemt Florens op in zijn huishouden, dat verder bestaat uit zijn vrouw Rebekka, de indiaanse dienstmeid Lina en het geadopteerde, getraumatiseerde meisje Sorrow. De drie eigen kinderen van Rebecca en Jacob zijn jong overleden. Jacob verdient een kapitaal in de rumhandel, waarna hij sterft aan de pokken. Hij laat een vrouwengemeenschap na zonder zijn bescherming en zonder eigen rechten. Dit verhaal is een pleidooi voor humaniteit en een kritiek op gevoelens van superioriteit vanwege ras, sekse en godsdienst. Morrisons stijl is rijk. De diverse vertelperspectieven, de innerlijke monologen en de vele flashbacks vereisen een ervaren leesniveau. De Afro-Ame…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia