Boek Nederlands

Het blauwste oog

Toni Morrison (auteur)

Het blauwste oog

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Een jong Amerikaans negermeisje heeft één ideaal: blauwe ogen om aan de ellendige werkelijkheid te ontsnappen.
Titel
Het blauwste oog
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The bluest eye
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1994
170 p.
ISBN
90-351-1341-1

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels
Grote letter: Nederlands
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lorain, Ohio, 1941. Het ideaalbeeld van het zwarte meisje Claudia is: lief gezin, net huis, spelen en lachen. De werkelijkheid, die ze deelt met haar zusje Frieda is het tegenovergestelde, zoals ook blijkt uit het verhaal over hun vriendinnetje Pecola - haar ideaal is blauwe ogen - die zwanger is van haar vader. Goed gestructureerde roman (het ideaalbeeld en het plot vooraf, de indeling van herfst tot herfst), gepast eenvoudig van taal (fijn vertaald), genuanceerd en toch krachtig van thema: de invloed van het racisme. Voor wie wijzer wil worden. Kleine marge, vrij kleine druk. De schrijfster (1931) kreeg in 1993 de Nobelprijs voor literatuur.

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia