Daisy Nederlands

Jazz

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

In de jaren twintig vermoordt een zwarte man van middelbare leeftijd in Harlem zijn 18-jarige vriendin, waar zijn echtgenote het hare van denkt.
Titel
Jazz
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jazz
Uitgever
Brussel: Luisterpunt, 1992
1 cd
Speelduur
8:10
Oorspr. uitgever
Amber
Aantekening
Geconverteerd boek

Ook in de collectie als:

Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rond 1926 trekken veel zwarte mensen uit het zuiden van de VS naar New York om een leven met betere toekomstmogelijkheden op te bouwen. Zo ook Joe Trace en zijn vrouw Violet. Joe gaat huis aan huis cosmetica verkopen en Violet knipt en krult haren. Als Joe 50 jaar oud is, begint hij een gepassioneerde relatie met de 18-jarige Dorcas. Na een paar maanden schiet hij haar dood. Deze gebeurtenis zet vele personen en het verhaal in beweging. Het verhaal wordt verteld door een anonieme, beschouwende persoonlijkheid op de achtergrond, die ook commentaar geeft op de gebeurtenissen. Het is een bijzonder verhaal, mede omdat de gebeurtenissen steeds een heel andere wending nemen dan men verwacht. Een sterke literaire roman, die de lezer voortdurend op verrassingen trakteert. Morrison kreeg de Pulitzer prijs voor haar roman 'Beminde' (Beloved). Normale druk, mooie sobere omslag. Onlangs ontving de schrijfster (1931) de Nobelprijs voor literatuur.

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia