Boek Nederlands

Liefde

Toni Morrison (auteur)

Liefde

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Dit boek schetst een beeld van de hedendaagse zwarte vrouwen, van academisch niveau tot ex-gedetineerde; van de zwarte vrouwen in de jaren zestig in de Civil Rights Movement en daarbuiten; en van zwarte vrouwen in de jaren veertig. De plot draait om de vrouwen rond de inmiddels overleden hoteleigenaar Bill Cosey: zijn kokkin, zijn eerste vrouw, zijn schoondochter en kleindochter Christine.
Onderwerp
Liefde
Titel
Liefde
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Love
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2004
209 p.
ISBN
90-351-2606-8

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands, Engels
Grote letter: Engels
Daisy: Nederlands, Engels

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Iedereen die zich mijn echte naam herinnert is al lang dood en niemand vraagt er meer naar". L, de oude vrouw die dit verhaal van de mythische boosdoeners vertelt, is nog dagelijks bang dat ze opnieuw opduiken. Sinds een projectontwikkelaar voor Gelijke Kansen de streek exploreerde, maatschappelijk werk in de achtergebleven wijken op gang kwam en de sociale woningbouw de kustlijn ging beheersen, hebben de mensen hun diepverankerde angsten en zwaarmoedige gedachten weggesloten. Maar in het grote huis in Monarch Street wonen nog altijd Heed en Christine, die hun dodelijke vete al tientallen jaren met vitale haat onderhouden. Aan de wonden die hier zijn opgelopen, kleven vele verhalen, sommige algemeen bekend, sommige geheim, sommige zo geheim dat er geen woorden voor zijn. L ziet veel van deze verhalen herleven als ze de jonge vrouw Junior, beschadigd, vrijgevochten en hunkerend, in het huis in Monarch Street ziet binnengaan.

Ruwweg kunnen twee verhaallijnen onderscheiden worden …Lees verder
Toni Morrison, zwart-Amerikaanse en winnares van de Nobelprijs voor literatuur in 1993, schreef met 'Liefde' een roman die alleen het wezen van de relatie van meer vrouwen met dezelfde man lijkt te analyseren. In de laatste bladzijden - de spanning bouwt inmiddels ongemerkt steeds verder op - blijkt het boek een thriller met een logische, maar zeer onverwachte ontknoping. Het boek, lichtvoetig en poëtisch geschreven, schetst een beeld van de hedendaagse zwarte vrouwen, van academisch niveau tot ex-gedetineerde, van de zwarte vrouwen in de jaren zestig in de Civil Rights Movement en daarbuiten, en van zwarte vrouwen in de jaren veertig. De plot zelf draait om de vrouwen rond de inmiddels overleden hoteleigenaar Bill Cosey: zijn kokkin, zijn eerste vrouw, zijn schoondochter en kleindochter Christine, Christines vriendin Heed, die hij op 11-jarige leeftijd huwde, zijn minnares, zijn receptioniste en zijn vrouwelijke hotelgasten. De mannen die met al deze vrouwen verbonden zijn, geven het…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia