Boek Engels

A mercy

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Eind 17e eeuw neemt een Engels-Nederlandse handelaar in Noord-Amerika een klein zwart meisje mee naar huis dat hij heeft gekregen van een zuidelijke plantage-eigenaar die hem geld verschuldigd was.
Titel
A mercy
Auteur
Toni Morrison
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2009
165 p.
ISBN
9780099535331 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Engels (andere uitgaves), Frans, Nederlands
Grote letter: Engels
Luisterboek: Engels
Daisy: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een eind 17e eeuw in Noord-Amerika spelend verhaal over het huishouden van de Engels-Nederlandse handelaar Jacob Vaark. Jacob neemt een klein zwart meisje mee naar huis, gekregen van een zuidelijke plantage-eigenaar die hem geld schuldig was. Jacobs vrouw is destijds ook verhandeld, verkocht en verscheept door haar Engelse ouders als bruid voor een kolonist. Verder bestaat Jacobs huishouden uit nog een andere jonge slavin, een indiaans dienstmeisje, en twee contractarbeiders die al tientallen jaren bezig zijn met het afbetalen van hun overtocht naar Amerika. Het verhaal wordt afwisselend door de verschillende leden van Jacobs huishouden verteld. Meervoudig gelaagd, poëtisch geschreven verhaal dat een indringend beeld geeft van de verhoudingen en omstandigheden toen: slavernij, racisme, ziekte en dood, kolonialisme, het lot van vrouwen en, net als in Toni Morrisons 'Beloved' (1987), een gecompliceerde moeder-dochterverhouding. Niet makkelijk toegankelijk door het wisselende perspectief…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia