Boek Nederlands

Spelen in het donker : de blanke literaire verbeelding

Toni Morrison (auteur)

Spelen in het donker : de blanke literaire verbeelding

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 0 keer in Vlaamse bibliotheken

Drie essays over de rol van de neger in drie romans van blanke Amerikaanse auteurs: Cather, Poe en Twain.
Titel
Spelen in het donker : de blanke literaire verbeelding
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1994
93 p.
Aantekening
Oospr. titel : Playing in the dark : whiteness and the literary imagination
ISBN
90-351-1343-8
Plaatsingssuggestie
Engels 851.7 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 0 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze 3 essays wordt onderzocht welke reacties zwarte mensen kunnen oproepen in de blanke Amerikaanse literatuur. In het eerste wordt, uitgaand van Willa Cather's roman 'Sapphira and the slave girl', getracht door onderzoek van 'zwart' de aard van 'blank' te ontdekken. In het tweede wordt aan de hand van Poe's 'The narrative of Arthur Gordon Pym' en Twain's 'The adventures of Huckleberry Finn' de samenhang tussen de Amerikaanse identiteit en het Afrikanisme in de literatuur onderzocht. Ten slotte worden de veranderingen in het Amerikaanse Afrikanisme nagegaan. Behalve hoogleraar is Toni Morrison (1931) de belangrijkste hedendaagse zwarte Amerikaanse schrijfster. In 1993 ontving zij de Nobelprijs voor literatuur. Dit zijn heel intelligente en uitstekend geschreven opstellen over de plaats van de zwarte Afrikaan in de blanke Amerikaanse literatuur.

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia