Boek Nederlands

Zwarte lokvogel

Toni Morrison (auteur)

Zwarte lokvogel

Toni Morrison (auteur)

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Een door blanken opgevoed zwart model wordt verliefd op een arme neger.
Titel
Zwarte lokvogel
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tar baby
Uitgever
Amsterdam: Ooievaar, 1998
289 p.
ISBN
90-5713-196-X

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze roman komen drie thema's aan de orde. De tegenstelling blank-zwart, gepaard gaande met de tegenstelling rijk-arm, komt tot uiting in het eerste gedeelte van het boek. De schatrijke Valerian Street woont met zijn vrouw en zijn zwarte personeel op een eiland in de Dominicaanse Republiek. Spanningen in zijn huwelijk en met zijn personeel leiden tot een uitbarsting die ernstige gevolgen heeft. Het tweede deel beschrijft de relatie tussen het zwarte model Jadine en de arme neger Son. Hun verschillende achtergrond en cultuur maakt een eind aan hun korte maar intense verhouding. Ten slotte is "Zwarte Lokvogel" ook een feministisch boek waar het de beschrijving van Jadines denken en handelen betreft. Deze drie thema's zijn knap tot één geheel verweven dat dankzij een vlot, soms bijna luchthartig taalgebruik, zeer leesbaar is. De schrijfster (1931) kreeg de Nobelprijs voor literatuur. Pocketeditie, kleine druk.

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931) is een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse karakters.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard Universiteit, en het was daar dat ze haar naam veranderde naar "Toni", naar haar doopnaam "Antho…Lees verder op Wikipedia